''Vrv Klima Sistemleri''    başka bir deyişle   ''  Vrf Klima Sistemleri ''  günümüz iklimlendirme teknolojisinde en yaygın olarak kullanılan ‘’Merkezi Klima Sistemleri''  dir. Bu kadar yaygın olarak kullanılmasında; şantiyedeki montaj esnasında sağladığı kolaylıklar, kullanım kolaylığı ve işletme maliyetlerindeki sağladığı enerji tasarrufu etkendir. Bu sebeple markalar; yatırımı ve inovasyonu Vrv Klimalar üzerinde yoğunlaştırmıştır. Markaların rekabet alanının Vrv Klima Sistemleri üzerinden olması , günümüz iklimlendirme teknolojisinde gelinen son noktanın Vrv   sistemleri olmasına vesile olmuştur.

''İKLİMLENDİRME'' TEKNOLOJİSİNİN GELDİĞİ SON NOKTA ; ''VRF KLİMA SİSTEMLERİ''

Ülkemizde en yaygın olarak kullanılan ısıtma sistemi kombi sistemleridir. Sebebi ise; Kombi-Doğalgazlı çalışan sistemlerin işletme maliyetlerindeki uygunluğudur. Birçok kullanıcı en ekonomik sistemin Doğalgazlı sistemler olduğunu bilmektedir. Ancak markaların '' VRV Klima Sistemleri '' üzerindeki çalışmaları ve  yaptığı yatırımlar ısıtmada kullanılan sistemlerin arasında en ekonomik kullanım maliyetine sahip sistemler olması sonucunu doğurmuştur.

Konu hakkında örnek verecek olursak; Ülkemizde açılan otellerin hemen hemen hepsi Vrv sistemlerini kullanmaktadır. Kullanılan Vrv klima sistemleri otel mahallerinin ısıtmada ve soğutma ihtiyacını tek başına karşılamaktadır. Otel müşterilerinin konakladıkları otellerdeki konfor beklentileri oldukça yüksektir. Bununla birlikte rahatsızlık duyduğu olumsuz etmenlere karşı tahammül eşikleri de bir hayli düşüktür. Otel yatırımcıları, yüksek oranda konfor bekleyen müşterilerinin ısıtma ve soğutma gibi temel konfor ihtiyaçlarını yalnızca ''Vrv klimalarında''  ile karşılarlar. Vrv klima sistemleri  müşterilerin konfor ihtiyaçlarını karşılarken , düşük enerji tüketimi ve sağlamış olduğu ekonomik işletme maliyetleri ile otel işletmelerinin finansal durumlarına da katkıda bulunmaktadırlar. Bu özelliği de Vrf Klimaların kullanımının son yıllarda artmasına sebep olmuştur.

VRF-VRV SİSTEM KLİMALARIN TASARRUFLU OLMASININ SEBEBİ

Her mahallin gün içerisinde en sıcak ya da en soğuk olduğu pik zamanları vardır. Isı kayıpları/kazançları gün içerisinde değer olarak değişiklik göstermektedir. Eğer iklimlendirme sistemi bu kayıp ya da kazançları yenebilecek kadar performans gösterebilir ise konfor hissiyatını sağlamış olur. Kullanılan birçok sistem gün içerisinde değişen ısı kayıp/kazanç değerlerini yenebilmek için pik yüke göre ve gün içerisinde değişmeyen evaporasyon/kondenzasyon yapmaktadırlar. VRV klima sistemleri ise, mahallin anlık ihtiyacı olduğu kadar ısıtma/soğutma yaparak konfor şartını sağlarken minimum enerji sarfiyatını gerçekleştirmiş olur. Sistem,  iç ünite ve mahallere  ;  ''değişken debili soğutucu akışkan'' çalışma prensibi ile anlık ihtiyaç duyulan enerjiye göre, anlık soğutucu akışkan debisi göndermektedir.