Vrf klimalarda, mahalin o anki ihtiyacını karşılayacak kadar enerji tüketimi yapmaktadırlar. Tüm iç ünite grubu , tek bir dış ünite grubuna bağlı şekilde çalışır. Vrf dış ünite grubu ; iç ünitelerin toplam çalışma yükleriyle birlikte talep ettiği kümülatif yükleri karşılamak zorundadır. Ancak iç üniteler bulunduğu odaların şekli , boyutu , pencerenin cephe bakısı , kullanım amacı ve kullanım zamanlarına göre talep ettikleri yükleri değiştirebilirler.

 

Örneğin ; Yaz mevsimi sabah saatlerinde  soğutma yapan  Vrf iç ünite grubunda,  doğu cephesine  penceresi olan bir vrf iç ünite pik yükte çalışırken , aynı zamanda batı cephesine penceresi olan diğer bir iç ünite gölge faktöründen dolayı nominal yükün altında çalışarak bulunduğu mahalin ihtiyacını karşılayabilir. Bu iki Vrf klima iç üniteler bağlı olduğu Vrf dış ünite grubundan aynı zaman diliminde  üzerlerinde bulunan toplam etiket değerlerinin daha aşağısında yük talep ederler. Başka bir örnekte ise , bir ofis projesinde bulunan  toplantı odası diğer odalar ile aynı anda çalışmaz.

 

Toplantı odası olarak kullanılan mahallerdeki Vrf iç üniteler ortalama olarak haftada 4-5 saat çalışmaktadır. Genellikle; toplantı odasının iç ünite cihazının çalıştığı zamanda diğer odaların cihazlarından en az bir tanesi o an kullanılmadığı için çalıştırılmamaktadır. (Kullanım eş zaman faktörü) Bu unsurlardan ortak çıkartılacak sonuç şudur; Vrf dış ünite gruplarının kapasitelerini tayin ederken ; kullanım eş zaman faktörü , cephe bakısı ve oda şekli… gibi vrf klima sistemine etki edecek faktörleri göz önünde bulundurarak Vrf klima tasarımı yapmak gereklidir.

 

Yazımızda belirtiğimiz gibi,  Vrf klima projesi hazırlamak bilgi ve tecrübe istemektedir. Doğru tasarlanan Vrf klima projesi , Vrf klimalardan alınacak olan faydanın maksimizasyonu için ilk adımdır. Sitemizden bizlere iletişim formu göndererek tarafımızdan projeniz için bilgi ve yardım alabilirsiniz.