VRV iç ünite kapasite seçiminde mekanın bulunduğu il, mekanın çatı katı ya da ara kat olması , mekandaki kişi sayısı, izolasyon durumu, mekanda buluna elektrik yükü, alanın metrekaresi, yapının malzemesi, güneş ışığı alma oranı, ısı yayan diğer mekanizmalar, mekanın cephesi, yapının kullanım amacı vb. hususlar etkilidir. Bu etmenleri 3 ana başlık altında toplayacak olursak şu şekilde sıralanır.

 

  • Binanın Yapısal Özellikleri: Yapı malzemelerin kalınlığı ve çeşidi, pencere alanları, izolasyon durumu vb. kontrol edilmelidir.
  • Binanın Mimari Yapısı: Vaziyet planı ve kat planları kontrol edilir.
  • Binanın Konumu ve Kullanım Amacı: Binanın bulunduğu bölge ve yönü ile okul, otel , hastane, mağaza, cafe, fabrika, konut vb. bakılır.

 

      Bu ayrıntılar kontrol edildikten sonra kapasite hesabı yapılır. Yapılan pik yük hesabı ve cihazın kullanım amacına göre dış ünite diversity oranları belirlenir. VRV sistemlerinde tasarım safhasındaki en önemli durum kapasite hesabı ve cihaz seçimidir. İç ünite kapasite ve tip seçimi kullanılan alanın özelliğine , yatırımcının görüşüne göre belirlenir. Örnek olarak tavan yüksekliğinin olduğu bir alanda mahale kaset tipi klimaların mahale üfleme etkisi istenildiği gibi olamayacağından kanal tipi klima kullanılması daha doğru olacaktır. Son olarak VRV sistemlerinin taşınması ve kapasite yükseltilmesi zor olduğundan ilk aşamada çözümlemelerin en doğru şekilde yapılması gerekmektedir.