VRV klima sistemlerinde soğutma performansı daha önceki yazılarımızda değinmiş olduğumuz bazı konular ile doğru orantılıdır. Bunlar arasında VRV sistemlerinin doğru projelendirilmesi, cihaz tipi, bakım vb. hususlar önem teşkil etmektedir. Bunun yanı sıra montajın doğru şekilde yapılması ve kaliteli malzeme kullanımı da soğutma performansına doğrudan etki etmektedir.


Soğutma performansı etkileyen unsurlardan biri de kompresörlerdir. Daikin 2019 yılı ortalarında Vrv  dış ünitelerinde yeni nesil K tipi kompresör kullanımına geçiş yaptı. Bundaki asıl amaç; düşük yüklerde sistemin verimliliğini  artırmak idi. Kısaca bu kompresörden bahsedecek olursak, buhar enjeksiyon sistemi ve çek valf içeren enjeksiyon yapısı ile beraber soğutucu yoğunluğunu artırmak hedeflendi. Bu sayede diğer markalara oranla soğutmada sistemin performansının artmasına yol açtı. Daikin Vrv klimalarının  soğutmadaki enerji verimlilik değerlerinin diğer markalara oranla daha yüksek olması,  daha az elektrik sarfiyatı yapılmasını sağlar. Bunun yanında doğru cihaz seçimi ve projelendirme ile beraber soğutmada istenilen performans elde edilebilir. Örneğin; yüksek tavanlı yerlerde kaset tipi Vrv  klima yerine orta statik basınçlı kanal tipi Vrv iç ünite kullanılması,  sistemin soğutmadaki istenilen verimliliğe  ulaşmasını sağlar. Vrv sistem klimalarının bakımlarının  yapılması cihazların soğutma performansına etki etmektedir. Bakımı yapılan cihazlarda soğutmada istenilen randıman sağlanır.


Soğutmada istenilen konfor kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kişiler 25-26 C ‘ de istenilen soğutma konforuna ulaşırken,  daha fazla soğutma hassasiyetine sahip kişiler ise daha düşük derecelerde cihazlarını çalıştırmaktadırlar. Sizlerde dilediğiniz ortama dilediğiniz miktarda soğutma uygulayarak planlamış olduğunuz sonuçlara ulaşabilirsiniz.