VRF klima sistemlerinin en önemli avantajlarından birisi enerji sarfiyatındaki sağladığı tasarruftur. Birden fazla mahalin (1 adet büyük bir mahal de olabilir. Örn: Mağazalar, Düğün-Davet veya konferans  salonları,Camiler…vb) iklimlendirmesi için birden fazla iç ünite ve dış üniteler gerekmektedir. Ancak çoklu dış ünite sistemleri ile birden fazla mahalin iklimlendirilmesini çözmeye çalışmak işletme maliyetlerinde külfetler yaratmaktadır.

 

        Mono splıt klima sistemleri ile VRF klima sisteminin enerji sarfiyatlarını aşağıda karşılaştırıldı. Bu mukayeseyi yaparken her iki sistemde de güncel teknolojik ürünlerin değerleri kullanılmıştır. Örnek olarak 7 adet odalı bir ofisin iklimlendirilme çözümlemesinde her iki sistemin işletme giderlerini hesaplanmıştır.(her odanın kapasite ihtiyacını ortalama 18 000 Btu/h - 5,6 Kw olduğunu düşünüldü.). Söz konusu ofiste 7 ayrı dış üniteye sahip DC kompresör full inverter  mono splıt klima sisteminin uygulanması halinde kümülatif aylık elektrik sarfiyatı 857 TL olacaktır. ( günlük 10 saat ,ayda 25 gün çalıştığı varsayılmıştır.) Aynı ofiste ve aynı işletme sürelerinde , VRF klima sistemi uygulaması ile çözümlendiğinde aylık kümülatif elektrik sarfiyatı 413 TL dir. 7 iç üniteli ve toplamda yaklaşık  250 m2 kapalı alanı olan bir projede için Splıt klima ve VRF merkezi klima sistemi arasındaki  yıllık elektrik tüketim  farkı 5328 TL dir.  Dikkat edildiğinde sadece 250 m2 lik iklimlendirilecek alan için ortaya bu fark çıkmaktadır. İklimlendirilecek alanın m2 büyüklüğü ve buna bağlı olarak iç ünite sayısı artıkça aradaki tüketim meblağ farkı daha da artacaktır.

 

        Sonuç : 7 iç üniteli bir projede VRF KLİMA sistemi elektrik sarfiyatındaki tasarruf avantajı ile , yatırım maliyetlerinde 3 yıl içerisinde mono splıt klimanın yatırım+ işletme maliyetlerine ulaşabilmektedir. Daha önce de belirtildiği üzere proje alanı m2 si büyüdükçe aradaki amortisman süresi de aynı oranda daha kısa olacaktır.