Kapalı ortamlarda nem ve sıcaklık değişkenlerini insanların ortam konfor seviyesine uygun olarak ayarlanmasına veya üretimi yapılacak olan tohum vb. gibi yerlerde istenilen ortam konfor şartını sağlamaya iklimlendirme denir. İklimlendirme neredeyse hayatımızın her yerinde ihtiyaç duyabileceğimiz bir terimdir. Hastaneler, okullar, oteller, evler, fabrikalar vs. gibi daha birçoğunu sayabiliriz. İklimlendirme yapılacak ortam her ne olursa olsun öncelikle ne istendiğini anlamak iş çözümü olarak başrol oynamaktadır. İkincil olarak ise çözümün hangi sistem ile daha çok verimli olacağı konusudur. Örneğin bir oteli ele alalım. Otellerde genellikle iklimlendirme olarak VRV merkezi sitemler kullanılmaktadır. Bunun nedenlerini ise şöyle sıralayabiliriz:

 

  • Dış ve iç üniteler dışarıdan bakıldığında fark edilmezler. İç ünitelerin yalnızca menfezleri görülmektedir.(kanal tipi iç ünite uygulamalarında). Dış üniteler ise genellikle çatıda olduğundan çok göze çarpmazlar.
  • İşletim maliyetlerinin düşük olması.
  • Dizayn olarak her mekâna uyum sağlamaları.

 

      VRV sistemler iklimlendirme de neredeyse her isteğe cevap verebilmektedir. Isıtma, soğutma ve bir sistemde farklı odalarda hem ısıtma hem soğutma bir arada yapılabilmektedir. Hem ısıtma hem soğutmanın bir sistem üzerinden yapılmasına ısı geri kazanımlı (heat recovery) sistemler denilmektedir.  Bu tip istekler genellikle coğrafik olarak farklı iklim hassasiyetlerine sahip müşterileri olan yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir.

      İklimlendirme sistemlerinde VRV sistemlerini tercih etmek birçok açıdan avantaj sağladığı gibi kendi bünyesinde barındırdığı güvenlik duvarları sayesinde elektrik arızalarına karşı emniyetlidir. Bunun yanı sıra düşük işletim maliyetleri sayesinde tercih edilebilir olmuştur. VRV sistemler akıllı evlere entegre olarak dışarıdan da kontrol edilebilir. TEAL İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ olarak yapılacak olan her türlü iklimlendirme çözümlerinizde siz değerli okurlarımıza destek vermekten onur duyarız.